De Parnassia Groep is een zorginstelling voor geestelijke gezondheidszorg en heeft vestigingen door bijna heel Nederland. Als teamleider technisch beheer is Erik te Hoonte iedere dag bezig met het ontzorgen van zo'n 14 duizend medewerkers, die jaarlijks goed zijn voor zo'n 90 duizend meldingen op de IT-servicedesk. Samen met Mike van den Berg (teamleider servicedesk), Nienke Slegtenhorst (Goodzo'er en medewerker van de servicedesk) en Leander Bakkers (Goodzo’er en Procesmanager Incidenten & Problemen) bespreken we wat daar allemaal bij komt kijken en waar de kracht van de samenwerking met Goodzo ligt.
Erik: Onze hulpvraag was dat we op oproepbasis extra mensen nodig hadden op de servicedesk, en dan met name mensen die een bepaalde servicegerichtheid en verbinding in zich hebben. Ik kende de visie van Goodzo al en die sprak me aan. Op deze plek gaat het er niet per se om of je een achtergrond in IT hebt, het gaat erom dat je de kunst verstaat om mensen hun zorgen uit handen te nemen. Als servicedesk ben je je collega's constant aan het ontzorgen. Ze moeten er altijd vertrouwen in hebben dat het goed komt. Dat lukt goed, inmiddels werken we samen op vaste basis en hebben we onze samenwerking uitgebreid door ook op het gebied van procesmanagement aan de slag te gaan.
"Je merkt in positieve zin dat Goodzo'ers vaak geen achtergrond hebben in de IT."
Leander: Als procesmanager is het mijn verantwoordelijkheid om incidenten en problemen die vanuit de organisatie binnenkomen, zo snel mogelijk op te lossen. Dat klinkt als hetzelfde, maar een probleem is groter, dat zijn meerdere incidenten met dezelfde oorzaak. Dat betekent dat er een onderliggend probleem is, dat we vaak samen met andere afdelingen op moeten lossen. In het Team Procesmanagement zitten vier procesmanagers, met wie we wekelijks overleg hebben omdat veel processen elkaar raken. Daarnaast werk ik veel samen met de mensen van applicatiebeheer. Korte lijntjes zijn in ons werk ontzettend belangrijk: mocht er een prio-1-incident voorkomen, dan kunnen we direct schakelen met de applicatiebeheerders om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Mike: Die oplossingsgerichtheid is essentieel. Je merkt in positieve zin dat Goodzo'ers vaak geen achtergrond hebben in de IT. Ze worden minder gestuurd door ervaring die je in de IT opdoet, nemen minder voor lief. Ze zijn heel erg servicegericht, en daarnaast maken ze de techniek snel eigen.
Erik: Dat is ook waarom deze samenwerking voor beide partijen werkt. Samen met Goodzo hebben we goed gekeken naar hoe we onze krachten konden bundelen. Goodzo'ers leren via dit werk heel snel wat het inhoudt om op een servicedesk te werken, en vervolgens hoe het is om onderdeel uit te maken van andere afdelingen binnen een grote organisatie. En wij zijn blij dat we extra mensen hebben. Op jaarbasis krijgen we tegen de 90 duizend aanvragen binnen. Dan heb je een geoliede machine nodig. Die machine hebben we samen gecreëerd.
Mike: Vanuit ons voelt dat ook echt zo. We omarmen iedereen, of je nou onder contract staat bij Parnassia, bij Goodzo of bij een andere partij. Op deze afdeling zit je ook bijna dag en nacht op elkaars lip, je bent constant bezig om met elkaar voor de beste service te zorgen. Dat zorgt voor verbinding.
Leander: Het bevalt me ook echt heel goed. Het incidentendeel stond al aardig op poten toen ik hier kwam, maar aan Problem Process heb ik nog hard gewerkt. PM is in veel organisaties het ondergeschoven kindje. Ik snap ergens wel waarom, want een incident is bijna tastbaar: je hebt nú een probleem en dat moet nú opgelost worden. In Problem Management kijk je naar een onderliggend probleem. Daar zijn vaak workarounds voor, waardoor het échte probleem vaak naar de achtergrond verschuift. Ik heb ervoor gezorgd dat deze processen nu meer onder de aandacht komen, het is nu zelfs een punt op onze wekelijkse agenda. Dat is gelukt door veel vragen te blijven stellen aan alle betrokkenen en laten zien hoe waardevol oplossingen voor alle partijen kunnen zijn. Dat zorgt voor flow in de processen en teams. En dat is goed gelukt, want het aantal problems is inmiddels gehalveerd.
Erik: Dat doen we allemaal voor de eindgebruiker. Die eindgebruiker is overigens heel erg verschillend, het varieert van ondersteunend personeel tot verpleegkundigen tot secretaresses. Veel van die mensen staan in direct contact met de patiënten, dus ons werk moet écht goed zijn. Als het apparaat dat ze gebruiken niet werkt, willen en moeten ze direct geholpen worden. Dan heb je goede mensen nodig, die snappen wat de situatie is van degene aan de andere kant van de lijn. Dat empathische en die servicegerichtheid moet in je zitten. Daarmee zit het overigens wel goed: 83% van die tienduizenden aanvragen weten we met onze servicedesk op te lossen. En aan de rest werken de teams van bijvoorbeeld Leander heel hard. Daar zijn we heel erg trots op. We zijn allemaal mensen met passie voor de zorg.
Leander: Het grootste deel van het succes bestaat uit draagvlak creëren en mensen laten zien dat iedereen belang heeft bij het oplossen van de problemen. Ook als het niet direct effect heeft op jouw eigen afdeling. Het gaat om de overkoepelende noodzaak, of je nu op de servicedesk werkt, bij procesmanagement of telecom. Van alle incidenten en problemen maken we daarom ook impact-analyses. Daarmee zien we hoeveel impact het heeft op de eindgebruiker en kunnen we ons werk goed prioriteren. En na afloop schrijven we rapportages: wat ging er mis, hoe hebben we het opgelost en wat kunnen we doen om dat in de toekomst te voorkomen? Dat is heel waardevol, ook richting externe partijen met wie we samenwerken. En dus ook voor onze servicedesk.
Nienke: Een van de processen die wij daardoor nu aan het verbeteren zijn, is het melden van incidenten. Medewerkers van Parnassia doen dat nu vooral via de telefoon, maar we zijn nu bezig met het stimuleren van meldingen via een formulier op ons digitale serviceplein. Dat werkt efficiënter en zo kunnen we meldingen ook eenvoudiger prioriteren. We zijn druk bezig om het systeem te optimaliseren en we merken al aan de cijfers dat er steeds minder telefoontjes worden gepleegd. Maar het is zeker niet de bedoeling dat het telefoonnummer weggaat, je moet natuurlijk altijd iemand kunnen spreken als je een probleem hebt.
Erik: Ik denk dat Goodzo'ers daarom ook zo goed binnen onze organisatie passen, omdat ze de vrijheid voelen om verantwoordelijkheid te nemen en met verbeteringen te komen. Met andere partijen die we inhuren heb ik dat minder. Die helpen je, doen hun werk, en daar houdt het op. Daar in onderscheidt Goodzo zich echt van de rest.
"Je leert hier heel erg snel heel erg veel."
Nienke: Je wordt bij Goodzo onder andere aangenomen omdat je snel kunt leren. Bij Parnassia krijgen we hele goede begeleiding: alle systemen en processen worden goed uitgelegd en het is heel duidelijk waar je je informatie kunt vinden. En na twee weken is het tijd voor je eerste echte telefoontje, dan móet je wel op eigen benen staan en word je gedwongen om problemen op te lossen. Daardoor leer je heel snel heel erg veel.
Mike: Het zijn allemaal jonge, gedreven en gemotiveerde mensen, die veel willen leren. Ze brengen frisse energie in het bedrijf. Ik vind het mooi om te zien hoe ze zich hier in een jaar tijd ontwikkelen, om daarna elders weer verder te groeien. Dat is ook heel gezond.
Erik: De kracht van Goodzo in deze samenwerking zit voor mij echt in het ontzorgen. Twee jaar geleden zaten we flink in de knel, er gingen veel mensen weg en de arbeidsmarkt was en is heel erg krap. We hebben hier 14 duizend collega's rondlopen en krijgen 90 duizend meldingen per jaar te verwerken. Dan is het echt heel erg fijn dat we nu voldoende capaciteit hebben om al onze collega's zo goed mogelijk te kunnen helpen en incidenten en problemen te minimaliseren.
Join the new breed
of IT. Sluit je aan bij Goodzo.
Neem contact op
met
Stefanie
We vertellen je graag meer over hoe we werken en hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen. Laat je gegevens achter. Dan neemt een van onze mensen zo snel mogelijk contact met je op. Zonder dat je direct al ergens aan vast zit, natuurlijk.
Meer weten over jouw
IT-Carrière bij Goodzo?
Meer weten over jouw IT-carrière bij Goodzo? Bekijk dan ons IT Growth Program. We vertellen je precies hoe we jouw nieuwe carrière in de IT vormgeven.
Stel je vraag
We vertellen je graag meer over onze diensten, hoe we werken en hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen. Laat je gegevens en je bericht achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.